Recepten

ENGELSE PAASBROODJES

Ingrediënten (12 stuks):
- 50 gr boter
- 1 ei
- 1 zakje gedroogde gist
- 450 gr bloem
- 1/2 theelepel zout
- 3 theelepels speculaaskruiden
- 50 gr suiker
- 75 gr rozijnen
- 1/4 liter lauwwarme melk

Voor de versiering:
- 75 gr bloem
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 losgeklopt ei
- 4 eetlepels melk
- 75 gr suiker

Bereidingswijze: 
1. Smelt 50 gram boter. Klop 1 ei los. Los de gist op volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Doe de bloem, het zout en de kruiden in een kom. Voeg suiker, gist, gesmolten boter, het ei en de rozijnen toe.
3. Meng alles door elkaar en voeg dan bijna alle warme melk toe. Voeg pas het laatste beetje melk toe als het deeg te droog blijkt.
4. Stort het mengsel op een met bloem bestoven ondergrond en kneed het deeg circa 10 minuten.
5. Leg het deeg in een kom en dek af met huishoudfolie. Laat het deeg op een warme plaats circa 75 minuten rijzen.
6. Verwarm na anderhalf uur de oven voor op 200°C (als uw oven snel warm wordt, doe dit dan later zodat de oven warm is over ca. 2 uur.
7. Kneed het deeg nog eenmaal goed door en verdeel het in 12 stukken. Vorm van elk stuk een bal.
8. Leg de ballen los van elkaar op een met boter ingesmeerd vel bakpapier. Dek de bollen losjes af met een stuk huishoudfolie en laat ze 45 minuten staan. De ballen zijn dan twee maal zo groot geworden.
9. Maak nu de versiering van de broodjes: doe de bloem in een kom en voeg olie en zoveel water toe als nodig is om er een stevig papje van te maken.
10. Smeer de bolletjes in met losgeklopt ei. Doe het papje in een spuitzak met een kleine ronde opening en voorzie elk bolletje van een kruis.
11. Bak de broodjes in de oven in circa 20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen.
12. Breng de melk en de suiker aan de kook. Laat het ongeveer 2 minuten zachtjes koken.
13. Doop een kwastje in dit mengsel en besmeer de bovenkant van de broodjes hiermee.

Bron

..............................................................................................................................

LIMBURGS ZOERVLEISJ

Het is weer bijna Carnaval! Een typisch (Limburgs) Carnavalsrecept kan dan niet ontbreken, want een goede bodem moet wel gelegd worden. Geen probleem, ook al vier je geen Carnaval of woon je niet in Limburg, dit recept is alsnog heerlijk. 


Ingrediënten: 
- 1 kg runderriblappen
- 5 uien
- 5 kruidnagels
- 8 gekneusde jeneverbesjes
- 1 theelepel nootmuskaat
- zout & peper
- 3 laurierblaadjes
- 250 ml azijn
- 3 flinke plakken ontbijtkoek
- 4 eetlepels appelstroop
- boter om in te bakken

Bereidingswijze: 
1. Laat het vlees een uurtje op kamertemperatuur komen alvorens je het gaat bakken. Het beste is om in 2 porties te bakken. Als de 2e portie bruin begint te worden doe je de eerste portie er weer bij en laat je het net zo lang bakken tot het bijna aanbrand. 
2. Snijd ondertussen de uien in ringen of stukjes en bak deze tot ze beginnen te verkleuren. Giet de azijn erop en laat mee verwarmen. Doe de uien en azijn bij het vlees en roer de aanbaksels los. 
4. Voeg de nootmuskaat toe en het theezakje met de laurier en jeneverbessen. Breng op smaak met peper en zout. 
5. Zorg voor voldoende vloeistof zodat het vlees net onder staat, voeg eventueel wat warm water toe. 
6. Laat het vlees met de deksel op de pan minimaal 3 uur garen. Het vlees moet uit elkaar vallen. 
7. Vis de laurier en jeneverbessen uit de pan en voeg de appelstroop en de in blokjes gesneden ontbijtkoek toe en laat dit onder goed roeren nog even doorkoken. Breng het Limburgs Zoervleisj eventueel nog op smaak met peper en zout. \

Bron

..............................................................................................................................

GEVULDE KALKOEN - JAMIE OLIVER

Gevulde Kalkoen

Ingrediënten: 
1 bol knoflook
2 stengels bleekselderij
8 sjalotten
1 takje verse salie + enkele extra
12 plakjes pancetta
50 gr boter
1 flinke handvol broodkruim
1 handvol gedroogde abrikozen
300 gr varkens gehakt
1 snuf gemalen nootmuskaat
1 ei
zout en peper
12 kleine takjes verse rozemarijn + enkele extra
1 kalkoen 4-4.5 kg
2 wortelen
1 grote sinaasappel
olijfolie voor het bedruipen
bloem voor de jus
kippen of groentenbouillon voor de jus

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op de maximale stand. Verhit een pan tot hij matig heet is en doe de boter, salieblaadjes en 6 van de plakjes pancetta in. Pel en hak 2 tenen knoflook en 1 ui. Doe de knoflook, selderij en ui in de pan en bak. Zet de pan van het vuur en doe het broodkruim erin. Hak de abrikozen grof en roer ze erdoor. Voeg wanneer de vulling is afgekoeld het varkensvlees, de geraspte citroenschil, nootmuskaat, ei, en veel zout en peper toe. Meng alles goed.
2. Snijd de resterende repen pancetta doormidden en snijd 1 gepelde teen knoflook in dunne schilfers. Leg een takje rozemarijn en een schilfer knoflook op het ene uiteinde van een halve plak pancetta en rol die stevig op. Maak 12 rolletjes. Steek de twee kalkoenpoten elk op zes plaatsen in met een mes en stop een pancettarolletje in de gaten.
3. Halveer de rest van de uien en snijd de wortels in dikke plakken. Geef je kalkoen met keukenpapier een goede veegbeurt – vanbinnen en vanbuiten – en leg hem op een plank, met de kant van de nek naar je toe. Zoek de rand van het vel dat de borst van de kalkoen bedekt en trek dat voorzichtig naar achteren. Ga eerst met je vingers en dan met je hele hand onder het vel om het van het vlees los te maken. Als je het voorzichtig doet moet je al het vel van het vlees kunnen trekken, terwijl het aan de zijkanten vast blijft zitten. Til het losse vel bij de nek op en stop de vulling tussen het vel en het borstvlees. Stop het vel aan de onderkant in, zodat de vulling er niet uit kan lopen. Leg de sinaasappel 30 seconden in de magnetron om op te warmen en stop hem daarna in de buikholte. Weeg de gevulde kalkoen en bereken de braadtijd (ongeveer 20 minuten per 500 g).
4. Leg de kalkoen in een grote braadslee, wrijf hem in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Leg de plakken wortel, uien en de rest van de knoflook omheen, dek het af met aluminiumfolie en zet de braadslee in de voorverwarmde oven. Temper de thermostaat direct tot 180 °C of stand 4 en braad de kalkoen zo lang als je hebt uitgerekend of tot het sap dat uit een dij loopt als je er met een mes of een spiesje in prikt helder is. Haal het aluminiumfolie drie kwartier voor het einde van de braadtijd weg, zodat de kalkoen bruin kan worden. Til de kalkoen voorzichtig uit de braadslee en laat hem, losjes bedekt met aluminiumfolie, 20 minuten rusten op een snijplank, terwijl je de groenten en de jus afmaakt. Schep het bovendrijvende vet uit de braadslee en doe de bloem en de bouillon erin. Zet de braadslee op het fornuis op het vuur en laat de jus op hoog vuur aan de kook komen. Wanneer de jus gebonden is, giet je hem door een zeef in een kom. Snijd je kalkoen voor, zet ook de jus op tafel en val aan!

..............................................................................................................................

HALLOWEEN-OVEN-POMPOEN

Ingrediënten voor 4 personen: 
2 pompoenen
2 vastkokende aardappelen
5 el zonnebloemolie
2 tenen knoflook (fijngesneden)
1 schaal paddenstoelen melange (200g)
2 kalkoenfilets (in reepjes)
1 blikje maiskorrels
1 zakje gemalen oude kaas (175g)
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
1 groentebouillontablet (verkruimeld) 

Bereidingswijze: 
1. Oven voorverwarmen op 200 °C. Snijd de kapjes van de bovenkant van de pompoenen. Hol met een lepel de pompoenen uit tot 1 cm van de rand en zet op met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1x1 cm en zet apart.
2. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 1x1 cm. Verhit 3 el olie in een wok. Fruit de knoflook 1 min. en voeg de pompoen- en aardappelblokjes toe. Voeg peper en zout toe en bak 8 min. op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de paddenstoelen in stukjes. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de kalkoenreepjes 2 min. op hoog vuur. Voeg de paddenstoelen, peper en zout toe en bak 2 min. mee.
3. Schep het kalkoenmengsel met de mais voorzichtig door het groentemengsel. Meng de helft van de kaas met de crème fraîche en het groentebouillontablet en schep voorzichtig door de vulling. Verdeel de vulling over de pompoenen en bestrooi met de rest van de kaas. Bak ca. 1 uur in de oven en serveer.

Bron

.............................................................................................................................................

SALADE MET GEGRILDE KIP, AVOCADO EN AARDBEIEN

Ingrediënten voor 2 personen
1 (150 gr) zakje gemengde sla
1 gegrilde (gare) kipfilet
10 aardbeien
1 avocado
flink handje pecannoten
balsamicodressing

Bereidingswijze (20 minuten)
Snijd de kipfilet in reepjes, de aardbeien in kwarten en de avocado in stukjes. Je kunt de avocado het beste met schil en al halveren, dan haal je de pit er uit, en lepelt de avocado in z'n geheel uit de beide helften. Vervolgens in schijfjes of stukjes snijden. Meng de sla met de kipreepjes, aardbeien, avocado en balsamicodressing naar smaak en strooi de pecannoten erover. Heerlijk bij een bbq of gewoon als maaltijdsalade!

Bron 

...............................................................................................................................

PANNENKOEKEN MET GEROOKTE ZALM EN PREI

Ingrediënten voor ± 15 stuks
1 pak volkoren pannenkoekmix
1 l melk
4 eieren
boter of olie
2 preien, fijn gesneden
1 rode paprika, zaadlijst verwijderd en in blokjes
100 ml kookroom
200 gram gerookte zalm, fijn gesneden
verse dille, fijn gesneden
zout en peper

Bereiding (30 minuten)
Doe de mix in een beslagkom en voeg de helft van de melk toe. Roer met een garde of mixer tot een glad beslag. Voeg al roerend de rest van de melk en de 4 eieren toe. Laat de koekenpan heet worden en verhit een klontje boter of wat olie in de pan. Bak de prei en paprika even aan, giet de room erbij en laat ± 5 minuten op laag vuur trekken. Haal de pan van het vuur en roer de zalmsnippers en dille erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Giet wat beslag in de pan, laat het uitlopen over de bodem en bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin. Verdeel zalm en prei over de pannenkoek.

Bron

...............................................................................................................................

PREI-AARDAPPELSOEP MET KROKANTE UIENRINGEN

Ingrediënten voor 4 personen
25 gram boter

3 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 preien, in dunne ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
500 gram aardappelblokjes
1 l kippenbouillon
1 grote (zoete) ui, in dunne ringen
bosje bieslook, geknipt   

Bereidingswijze
Smelt de boter met 1 eetlepel olijfolie in een grote steelpan. Fruit de ui, prei en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de blokjes aardappel toe. Bak ze 1–2 minuten mee voor je de bouillon toevoegt. Laat de soep 15 minuten zacht koken, tot de aardappels gaar zijn. Pureer de soep in een blender, voeg zout en peper toe. Verhit de rest van de olie in een pan en bak de uienringen goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer de soep, bestrooid met uienringen en bieslook.

Tip: Spaanse uien hebben een milde smaak. Gebruik deze voor de garnering, zodat het de soep niet overheerst. 

Bron

.............................................................................................................................................

QUINOA RISOTTO MET POMPOEN

Ingrediënten
350 gram quinoa
200 ml witte wijn
800 ml groentebouillon
250 gram pompoenpuree (zelf pureren of uit een potje)
200 gram pompoenblokjes
100 gram parmezaanse kaas
1 bakje champions
2 sjalotjes
2 eetlepels roomboter
2 eetlepels salie
zout en peper
Voor de garnering: handje parmezaanse kaas en salie  

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de pompoenblokjes op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en peper en rooster in 20-30 minuten gaar. Leg Snij de sjalotjes fijn en de champignons in stukjes. Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotjes hierin totdat ze glazig worden. Voeg dan de quinoa toe, blijf goed roeren terwijl de quinoa het vocht opneemt en een beetje bruin begint te worden. Blus de quinoa met de witte wijn en laat deze inkoken totdat het vocht weer bijna volledig opgenomen is. Voeg de helft van de groentebouillon toe en laat zachtjes koken terwijl je regelmatig blijft roeren. Blijf groentebouillon toevoegen zolang de quinoa al het vocht blijft opnemen (doe dit beetje voor beetje). Voeg vervolgens de pompoenpurree toe, meng alles goed en proef of de quinoa volledig gaar is. Voeg dan beetje bij beetje de parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout en peper. Bereid terwijl de quinoa op laag vuur door kookt de champignons. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan, voeg de champignons toe, zout en peper naar smaak en bak totdat ze champignons beginnen te slinken. Snij ondertussen de salie fijn en voeg driekwart toe aan de champignons, bak nog even totdat de champignons lekker bruin zijn. Proef de quinoa-risotto, breng op smaak met extra parmezaan, zout of peper en verdeel dan over de borden. Verdeel de champigons en de pompoenblokjes erover en garneer met het laatste restje salie en extra parmezaanse kaas. Je bent klaar om te serveren!

Bron 

.............................................................................................................................................

AARDBEIEN VICTORIA ROOMCAKE

Ingrediënten voor 14 personen
225 gram boter, in blokjes, zacht
225 gram fijne witte kristalsuiker
1 tl vanille-essence
4 eieren, geklopt
225 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 tl bakpoeder
¼ tl zout
scheutje melk

Vulling
250 gram verse aardbeien
200 ml slagroom
1 vanillestokje
1,5 el poedersuiker 

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet 2 taartvormen van 20 cm in doorsnee in en bekleed ze met bakpapier. Klop de boter en suiker in een kom tot een licht en romig mengsel. Meng de vanille-essence erdoor. Meng de geklopte eieren geleidelijk door het boter-suikermengsel. Spatel het meel, het bakpoeder en zout er vlotjes door, tot alles net vermengd is. Roer een scheutje melk door het beslag om het wat smeuïger te maken. Verdeel het beslag over de 2 vormen. Bak beide cakes 22–25 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn. (Om dit te testen steek je een houten prikker in het midden van een cake; komt die er schoon weer uit, dan is de cake gaar.) Laat de cakes 5 minuten afkoelen in de vorm. Plaats ze dan op een rooster en laat helemaal afkoelen. Als ze koud zijn, leg je ze op elkaar met een vulling naar keuze ertussen. Kies een van onze varianten of je eigen favoriet (jam is traditioneel voor een victoriataart; slagroom is optioneel). Of maak 'm met aardbeien:Verwijder de kroontjes van 250 gram verse aardbeien. Snijd ze in plakjes. Schenk 200 ml slagroom in een kom, voeg het merg van 1 vanillestokje toe en klop de slagroom stijf. Zeef er 1,5 eetlepel poedersuiker door en spatel die er voorzichtig door. Leg een van de cakes op een plank of schaal en bestrijk hem met de vanilleroom, maar niet tot de rand want dan loopt hij er later uit. Verdeel de aardbeien erover en leg de tweede cake erop. Bestuif de taart met poedersuiker en versier hem eventueel met wat extra aardbeien.

Per punt 384 kcal, 24,7 g vet (14,7 g verzadigd), 4,9 g eiwit, 35,5 g koolhydraten, 22,4 g suikers

Bron

.............................................................................................................................................

HARTIGE TAART MET ASPERGES

Ingrediënten voor 4 personen
8 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg
4 eieren, losgeklopt
500 gram witte asperges (1 bos), geschild, 
stukje aan onderkant afgesneden, 
overlangs doormidden

6 bosuitjes, over de lengte doormidden gesneden
1 bakje ricotta (250 g)
2 el bloem
150 gram (geroosterde) ham, in reepjes
evt. klein bosje waterkers

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220°C. Leg 4 plakjes bladerdeeg iets overlappend 
in een vierkant bij elkaar en druk de plakjes aan elkaar vast. Herhaal met nog 4 plakjes. Leg de vierkanten op elkaar. Rol het op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een groter vierkant van 35 x 35 cm en leg op een met bakpapier belegde bakplaat. Snijd aan elke kant van het vierkant een lange 1 cm brede reep af. Bestrijk de deeglap nu met losgeklopt ei. Leg de afgesneden repen op de randen van de deeglap om de taartrand te vormen en druk ze licht vast. Bestrijk ook de rand met losgeklopt ei 
(niet de zijkant, want dat houdt het rijzen tegen). Prik de bodem met een vork regelmatig in. Bak de bodem in 13-15 min. mooi goudbruin in de oven. Kook de asperges in ruim kokend water met zout in 5-7 min. beetgaar. Voeg na 3 min. de bosuitjes toe. Giet af en laat uitlekken. Schakel de oven terug naar 200°C. Klop de ricotta met een beetje losgeklopt ei en de bloem los en klop er dan de rest van 
het ei door. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de asperges en bosui om en om naast elkaar over de taart. Strooi de hamreepjes erover. Schenk het eimengsel er gelijkmatig over uit. Zet de taart terug in 
de oven en bak in 15-20 min. verder gaar. Garneer de taart uit de oven met de waterkers en serveer in mooie blokken gesneden.

Bereiden ± 20 min. / oven ± 35 min.

Bron 

Het is weer bijna Carnaval! Een typisch (Limburgs) Carnavalsrecept kan dan niet ontbreken, want een goede bodem moet wel gelegd worden. Geen probleem, ook al vier je geen Carnaval of woon je niet in Limburg, dit recept is alsnog heerlijk. 

Ingrediënten: 
- 1 kg runderriblappen
- 5 uien
- 5 kruidnagels
- 8 gekneusde jeneverbesjes
- 1 theelepel nootmuskaat
- zout & peper
- 3 laurierblaadjes
- 250 ml azijn
- 3 flinke plakken ontbijtkoek
- 4 eetlepels appelstroop
- boter om in te bakken

Bereidingswijze: 
1. Laat het vlees een uurtje op kamertemperatuur komen alvorens je het gaat bakken. Het beste is om in 2 porties te bakken. Als de 2e portie bruin begint te worden doe je de eerste portie er weer bij en laat je het net zo lang bakken tot het bijna aanbrand. 
2. Snijd ondertussen de uien in ringen of stukjes en bak deze tot ze beginnen te verkleuren. Giet de azijn erop en laat mee verwarmen. Doe de uien en azijn bij het vlees en roer de aanbaksels los. 
4. Voeg de nootmuskaat toe en het theezakje met de laurier en jeneverbessen. Breng op smaak met peper en zout. 
5. Zorg voor voldoende vloeistof zodat het vlees net onder staat, voeg eventueel wat warm water toe. 
6. Laat het vlees met de deksel op de pan minimaal 3 uur garen. Het vlees moet uit elkaar vallen. 
7. Vis de laurier en jeneverbessen uit de pan en voeg de appelstroop en de in blokjes gesneden ontbijtkoek toe en laat dit onder goed roeren nog even doorkoken. Breng het Limburgs Zoervleisj eventueel nog op smaak met peper en zout.